Terveys kiinnosti kansaa: Tehokaksikko Kiminkinen/Karppinen Otavan opistolla

Terveyden hoito ja sairauksien parantaminen kiinnosti suurta yleisöä Otavassa.

Kukapa meistä ei tietäisi, että tupakka, alkoholi, liika suola ja löhöäminen ovat oikotie sairauksiin. Mutta vasta kun asiasta puhuivat sellaiset kokeneet «saarnamiehet» kuin tv-lääkäri Kiminkinen ja kansanparantaja Karppinen, taisi meistä monikin saada opiston yleisötilaisuudessa uuden kipinän terveempien elämäntapojen aloittamiseen. «Parannetaan kansa» on puhujien vasta ilmestynyt yhteinen teos ja myös kummankin elämäntyön päämäärä.

Lääkärikunnan edustajana Tapani Kiminkinen keskittyi Otava-Seuran opistolla järjestämässä tilaisuudessa yleisten kansantautien kuten diabeteksen, korkean verenpaineen ja muistisairauksien syntyyn ja hoitoon. Lääkityksen lisäksi on sairaan oma aktiivisuus kaikessa tervehtymisessä tärkeää: oikeanlainen ravinto, ulkoilu ja muu liikunta, lepo ja läheisten ihmissuhteiden ylläpito. Jos oikea lääkitys on löydetty, sairaus on sillä hoidettava kunnolla, eikä lääkkeen tehoa saisi tehdä tyhjäksi lisäämällä samanaikaisesti omasta takaa monenlaisia homeopaattisia rohtoja ja luonteistuotteita. Kiminkinen ei lääkärinäkään kuitenkaan puolusta ylenmääräistä lääkkeiden käyttöä. Päinvastoin: esimerkiksi kipulääkkeiden jatkuva syöminen aiheuttaa päänsärkyä ja riippuvuutta. Kipulääkkeitä olisi käytettävä vain sen verran, että pystyy taas aloittamaan liikkumisen tai kivuliaan jäsenen liikuttamisen.
Niin lääkäri Kiminkinen kuin kansanparantaja Karppinen painottivat, että he eivät voi auttaa ketään, jos ihminen itse ei tee mitään parantuakseen. Huumorilla väritettynä: lääkärin määräämä liikunta ei ole vain nojatuolin vaihtamista kiikkutuoliin!
Hannes Karppinen kertoi 55-vuotisen parantamistyönsä opettamana, kuinka moni kipu heijastuu aivan muusta ruumiinosasta: polvikipu voi olla peräisin lannerangasta, tenniskyynärpää selkärangasta, purentahäiriöt niskasta, päänsärky hartiajännityksestä,, sormien puutuminen rintalastasta. Parantajan on tunnusteltava potilasta sormillaan kohta kohdalta, nikama nikamalta, kunnes kipeytynyt alkulähde löytyy. Kuulijatkin saivat omakohtaisesti kokeilla akupressuuria toisiin osanottajiin, ja lisäksi Karppinen antoi kahden yleisöstä ilmoittautuneen polvivaivojen käsittelystä hoitonäytteen.
Lopuksi yleisöllä oli mahdollisuus tehdä omia kysymyksiään, saada henkilökohtaisia neuvoja sekä ostaa nimikirjoituksilla varustettu uutuuskirja «Parannetaan kansa», jota on myytävänä myös Suomalaisessa kirjakaupassa.
Tilaisuus oli täyteen ahdetun opistosalin yleisölle sekä tehokas tietoisku että myös hauska, sillä Kiminkisen ronski huumori tavoitti varsinkin miespuoliset kuulijat, joiden alapäävaivoista harvemmin puhutaan näin kaunistelematta. Viimeiseksi ilonpilkuksi heijastettiin luettavaksi «tutkittua tietoa» suudelmasta eli miten onnellinen parisuhde vaikuttaa terveyteen ja elämiseen: ‹…Joka aamu suutelevat ihmiset elävät viisi vuotta pidempään… joutuvat harvemmin kolareihin… sairastelevat vähemmän… ansaitsevat 20–30 % enemmän…› Pätisiköhän se eläkkeisiinkin?

Kuvat ja teksti: Leena Pulfer

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen ja kansanparantaja Hannes Parkkinen signeeraavat uutta kirjaansa «Parannetaan kansa» Otavan opiston yleisötilaisuudessa.