Saako Otava kylätalon?

SDP: valtuustoryhmä jätti viime maanantain (21.3.) valtuustokokouksessa aloitteen Otavan kylätalosta. Mistä on kysymys?

Otavan opistoalueella sijaitsee vanha päiväkoti, jonka arkkitehti Eero Jokilehto suunnitteli 1950 alun perin opiston johtajan asunnoksi. Kun päiväkotitoiminta kuutisen vuotta sitten siirtyi kyläkeskustasta Vanhalle Otavantielle isompiin, tyhjiksi jääneisiin luokkatiloihin (Otavan koulu ja Liukkolan koulu yhdistyivät ja jatkoivat entisissä Sosiaalialan oppilaitoksen tiloissa opiston vierellä, minne myös kirjasto siirtyi), päiväkotirakennus jäi tyhjilleen. Koska talo on suojelukohde, kaupunki on pitänyt siitä huolta siten, että kaukolämpö-, vesi- ja sähköliittymät ja tehokas koneellinen tuuletus  toimivat edelleen. Talo on vartiointiliikkeen toimipiirissä kuten muutkin opiston alueen rakennukset, ja huoltomies käy  siellä säännöllisillä tarkastuskäynneillä. Mikkelin kaupungilla on siis kiinteistöstä huomattavat jatkuvat kulut, mutta maksavia käyttäjiä sille ei ole ilmaantunut.

Mikä on talon nykykunto?

Homehaitat, joista päiväkodin lähtiessä huhuttiin, rajoittuvat talon kellarikerrokseen. Rakennuksessa käytetyt homekoirat eivät ylemmissä kahdessa kerroksessa löytäneet kuin vähäistä aihetta „merkkaamiseen“. Pienempää sisäremontin aihetta tietenkin on, vaikka taloa käytettäisiinkin vain kylätalona. Yleisesti ottaen talon sisätilat ovat siistit ja melkeinpä käyttövalmiit keittiötä myöten. Ulkoremontille tulee tarvetta (rappauksen korjaamista, terassin puuosien uusimista jne.), mutta ilman sitäkin taloa voisi alkaa pian käyttää. Jos rakennuksen saisi otavalaisten kylätalokäyttöön, etsittäisiin rahoitusta kunnostus-, sisustus- ja materiaalikustannuksiin sekä tietenkin koetettaisiin taas kerran nostattaa kyläläisten talkoohenkeä, jonka avulla on jo pelastettu vanha tuulimylly ja kyläkirkko.

Tilat

Talon kahdessa kerroksessa on monenlaisia tiloja: alakerrassa on kaksi isoa salia, kaksi pienempää huonetta, iso keittiö, vessoja, yläkerrassa kolme isoa toimistohuonetta ja arkisto- ja saniteettitiloja. Talo antaisi erinomaiset puitteet samanlaiselle kylätalotoiminnalle kuin sitä on jo 2600 Suomen paikkakunnalla (luku vuodelta  2015) entisissä seurojentaloissa, työväentaloissa, kouluissa tai muissa uuteen yhteisökäyttöön otetuissa tiloissa.

Mitä kylätaloissa tehdään?

Kylätaloissa kokoontuvat paikalliset järjestöt, niissä vietetään juhlia pikkujouluista häihin ja hautajaisiin, järjestetään kursseja, iltamia, discoiltoja, konsertteja, esitelmätilaisuuksia, harrastetaan vaikka äiti-lapsi-voimistelua tai jogaa, järjestetään kirpputoreja ja myyntiesittelyjä, pidetään perhekahvilaa, taidenäyttelyjä...vain taivas ja järjestäjien voimavarat ovat rajana. Tällaiset tilat ovat tähän asti puuttuneet Otavasta. Erikoisena vetonaulana tilaisuuksien järjestäjille olisi Otavassa „kylätaloa“ ympäröivä aidattu puisto, joka kunnostettuna tarjoaisi lämpiminä vuodenaikoina mahdollisuuden kaikenlaisiin ulkoaktiviteetteihin.

Mikkelin kaupunkisuunnittelijat haluavat omien sanojensa mukaan lisätä asukkaiden yhteisöllisyyttä, aktiivisuutta ja osallistamista. Tähän tarvitaan tiloja, jossa kaikenlaiset ja kaikenikäiset asukkaat voivat kohdata vapaa-aikoina toisensa. SDP:n valtuustoryhmä otti Otava-Seuran pyynnön kylätalon aikaansaamisesta vakavasti, mistä lausumme heille kiitoksemme.  Toivomme asiamme saavan jatkokäsittelyssäkin  myönteisen vastaanoton.