Pidetään Otavasta huolta! Tule mukaan yhdistystoimintaan!

 

Otavassa toimii pari tusinaa yhdistystä tai seuraa. Kaikilla on omat erikoisuutensa: kalastajat kalastavat, metsästäjät metsästävät, palokuntalaiset sammuttavat, eläkeläiset nauttivat eläkepäivistään ja martat tekevät makoisia herkkuja ynnä muuta mukavaa. Noin yksinkertaistettuna. Kuitenkin vain yksi seura on asettanut tehtäväkseen koko kylän etujen ajamisen, ja näin jo melkein 40 vuoden ajan, nimittäin Otava-Seura. Kun Mikkelin maalaiskunta liitettiin kaupunkiin vuonna 2001, Otava-Seura jäi taajaman  asukkaiden ainoaksi äänitorveksi kaupungin viranomaisten suuntaan ja näin on tilanne on edelleenkin.
Otava-Seura on kokenut hyviä aikoja, jolloin jäseniä oli jopa sata, mutta myös huonoja kausia, jolloin toiminnan jatkuminen on ollut vaakalaudalla aktiivisten jäsenten puutteessa.

Yhdistystoiminta ei tunnu enää kiinnostavan. Lapsi- ja nuorisotyöjärjestöjä lukuunottamatta melkein kaikki kylämme yhdistykset tuntuvat ukkoutuneen ja mummoutuneen, nuoret aktivistit puuttuvat - paitsi Otava-ryhmän facebookista! Sen osallistujamäärä on kahdessa vuodessa nelinkertaistunut ja kasvaa edelleen; tällä hetkellä jäseniä on jo 640. Kun  Tokeron uuden korttelin kaavasuunnitelmassa vuodelta 2012 mainitaan Otavan asukasluvuksi 1393 henkilöä, on facebook-aktivisteja siis melkein puolet kylän asukkaista. Tosin mukana on myös muualla asuvia entisiä otavalaisia.
Facebookissa eli kasvokirjassa netti-otavalaisten seurustelu on vilkasta. Ostetaan, myydään, lahjoitetaan. Etsitään kadonneita kissoja ja kanoja, haukutaan, kiitetään. Päivitellään vanhan Otavan tai palvelujen katoamista. Oman mielipiteen esittäminen on helppoa, ei tarvitse lähteä kotoa minnekään, näpsyttelee vain hetken tietokonetta ja painaa lopuksi "julkaise". Tuloksena on ehkä jokunen "tykkäys" tai kommentti. Siihen toimenpiteet sitten yleensä lopahtavatkin. Uudet "postaukset" painavat  aiemmat loputtoman postausketjun kellarikerroksiin ja sitä tietä unohduksiin.
Tässä on hahmottoman ja hampaattoman nettiyhteisön ja "elävien" ihmisten seurojen ero. Otava-Seurassa suunnitelmia pyritään toteuttamaan, ongelmia ratkaisemaan viemällä niistä tietoa viranomaistahoille, hankkimalla rahoitusta ja vaikkapa lupia kylähankkeille. Tänä vuonna järjestimme mm. keskustelutilaisuuden liikenneongelmista, saimme hankittua mattomankelin, kirkon esittelytaulun, rännin ja uudet varatieportaat, tiedotustauluja kylälle, mopoverstaan työkalurahat, avustimme kylätilaisuuksissa, olimme virikkeen antajana apteekin palvelupisteen perustamiselle. Moni hyvä aie jäi kyllä odottamaankin toteuttamistaan. Vielä on kylässä paljon parantamisen varaa, ja siihen tarvitaan teitä, Otavan aktivistit! Tulkaa antamaan seurallemme uutta nuorekkuutta, uusia ideoita ja toimintatapoja. Tarvitsemme uusia virkeitä ihmisiä niin jäsenistöön kuin seuran hallitukseenkin. Yhdessä saamme enemmän aikaan!
Voit liittyä mukaan lähettämällä seuran kotisivun jäsenilmoituksen sähköisesti, ilmoittautumalla Lähipalvelukeskuksessa tai tulemalla suoraan seuraavaan syyskokoukseen 2.11. 2015 klo 18.00 Huvikumpuun. Tervetuloa!