Pidetään huolta Otavan perinnerakennuksista!

Minne käy mökin ilmassa tie: Otavan vanhan päiväkodin puutarhassa ollut punainen leikkimökki, jonka otavalaiset aikoinaan rakensivat päiväkodin lapsille, nostettiin äskettäin kuorma-auton lavalle ja vietiin Lähemäen päiväkodin lasten leikkimökiksi. Sentään hyvään tarkoitukseen, kuka sitten lieneekään asiasta päättänyt.

Otavasta on vuosien varrella kadonnut jo monta maineikkaampaakin rakennusta: vanha poliisitalo, kartanoita, kauppaliikkeitä. Vanhaa päiväkotia eli entistä opiston johtajan asuinrakennusta sentään alettiin tänä kesänä kunnostaa, koska sitä tarvittiin asumiseen opiston asuntolaremontin ajaksi, samanlaista käyttöä riittää ehkä myöhemminkin. Sisätiloissa tehtiin keittiö- ja saniteettitilojen remontti, ulkoasuakin kohennettiin uusimalla yläkerran terassille johtava metallinen kierreportaikko, korjaamalla alakerran terassi siistiksi, uudet puiset ulkoportaatkin näkyvät ilmestyneen johtamaan terassitasolle, seinärappauksia on paranneltu ja koko ympäröivä puisto on taas hoidetun näköinen. On ilo katsella, kun vuosia hylättynä seisovan arvorakennuksen ikkunoista loistaa taas iltaisin valo.

Seuraava remonttikohde, josta kukaan muu otavalaisia lukuunottamatta ei ota vastuuta – ei kaupunki, ei kirkon omistava Tuomiokirkkoseurakunta - olisi vanha kyläkirkko, jonka ulkoseinät ovat päässeet taas pahasti rapistumaan. Remonttitarpeen kartoituksen on asiantuntija-arkkitehti jo tehnyt kesäkuussa 2016, kustannuksia lasketaan parhaillaan. Sen jälkeen on taas ruvettava etsimään avustus- ja rahoitusmahdollisuuksia. Aikoinaanhan kirkko pelastui purkamiselta kansalaisaktiivisuuden ansiosta, kun rahaa kerättiin koko maahan ulotetun laillisen rahankeräyksen avulla ja lahjoituksia anelemalla.
Kuka mahtaisi tietää, missä kunnossa on Röppään kartanon tuulimylly, joka Otavan symbolina komeilee monissa otavalaisten valokuvissa? Senkin kunnostamisessa talkoilla on jo kulunut paljon aikaa.
Pidetään huolta Otavastamme – meillä on vain tämä kotikylä! Ettei kävisi niin kuin oheisessa kuvassa ennustetaan (tosikoille tiedoksi: se on vain lavaste).