„Pian huomaat täällä hauskaa on“: Otavan Martat 50-vuotiaat

Otavan Palokunnantalolla juhlittiin sunnuntaina 22.7. Otavan Marttojen 50-vuotispäivää.  Otavassa on vain 32 „Marttaa“, mutta koko Suomen  Marttaliitossa on 46’000 jäsentä. Marttojen yli 100-vuotisessa historiassa on kaikenlainen kotitalousneuvonta ollut avainasemassa. Sodan jälkeisenä pula-aikana 1920-luvulla Martat opettivat käyttämään kaikkea syötäväksi kelpaavaa sienistä naatteihin ja jäkälään ja jakoivat siemeniä vihannesten kasvatukseen. 30-luvulla neuvottiin kotien kirjanpitoa ja kotitalousbudjettien laatimista. Tekniikan kehityksen myötä opetettiin naisväkeä pakastamaan ja käyttämään vaikkapa mikroaaltouunia ruoanlaitossa. Vaikka Martat ovatkin tunnetut herkullisten perinneruokien laittajina, myös uudet ravitsemusopit ovat neuvontaohjelmassa, eli Martta-laulun sanoin: „...ja ruokaa laittavat/nyt suuntaan kevyempään/täällä opetettu on/ei leivän päälle voita lain/on rasvat kaikki pannas kai“. Kädentaitoja opetetaan kursseilla kaikenikäisille – myös miehet ja lapset ovat tervetulleet osallistumaan. Puutarhanhoito on Martoille sydämen asia, niinpä mm. Kenkäveron ihana puutarha on Etelä-Savon Marttojen perustama v. 1990.

Kiinnostuitko? Kysyy lisää toiminnasta:
otavanmartat@gmail.com
mikki.matilainen@gmail.com
 maija.kajamaki@taikapirta.fi
 

Otavan Marttojen puheenjohtaja Mirja Matilainen avustajanaan Raija Sormunen ottivat vastaan vieraat Marttojen siniruutuisessa juhla-asussa.

Juhlatunnelma oli marttamaisen sydämellinen: perustajajäseniä Katariina Ylöstä ja Raili Koistista kiitettiin ruusuilla ja Maija Kajamäen halauksella.

Kunniamerkkejä jaettiin pitkäaikaisille Martoille. Kuvassa Irma Lokka, Kyllikki Hotti, Ritva Savilampi ja Katariina Ylönen.