Otavan vanha kyläkirkko esittäytyy

Otavan vanhan kyläkirkon edustalle on pystytetty uusi esittelytaulu, jossa kerrotaan lyhyesti kirkon  historiasta. Otava-Seuran anomuksesta Suomen Kulttuuriseura myönsi varat taulun hankkimiseen, ja tuomiokapitulilta saatiin lupa sen pystyttämiseen. Pienimuotoisessa julkistamistilaisuudessa taulun paljasti piispa Seppo Häkkinen, joka korosti historian vaalimisen merkitystä yhteisön identiteetille. "Muistotaulu on arvostuksen osoitus meitä edeltäneille sukupolville", piispa Häkkinen sanoi ja mainitsi, että hänellä on Otavan kyläkirkkoon suhteet jo vanhastaan, sillä hänen isänsä Auvo Häkkinen asui rakennuksessa ollessaan Mikkelin maaseurakunnan nuorisotyöntekijänä. Mikkelin Tuomiokirkkoseurakunnan tuomiorovasti Juha Palm kertoi, että tällaisia kirkkokansan itse pystyttämiä hartaustiloja on Tuomiokirkkoseurakunnan omistuksessa enää vain kaksi, Otavassa ja Himalansaaressa. Otavan rukoushuone on suojelun alainen, joten sen hävittämistä ei tarvitse pelätä.
Otava-Seuran hallituksen jäsen Risto Luukkonen kertoi tilaisuudessa taulun syntyvaiheista. Ulkoasun antoi taululle seuran hallituksen jäsen, graafinen suunnittelija Tuula Virtanen, ja taulu pystytettiin kesällä paikoilleen perinteiseen tapaan eli talkoovoimin.
Julkistamistilaisuuden päätteeksi seuran hallituksen jäsen kotiseutuaktivisti Raija Hänninen esitteli puheessaan kirkkoa kutsuvieraille, joiden joukossa oli myös kirkon maapohjan lahjoittaneen Röppään kartanon Kirjalaisen suvun edustaja Timo Kirjalainen. Raija Hännisen historiikin 1. osa on luettavissa artikkelina (PDF) Otava-Seuran kotisivulla.
Kyläkirkon esittely- ja muistotaulu kertoo myös nuoremmalle sukupolvelle ja ulkopaikkakuntalaisille kävijöille kirkkorakennuksen merkityksestä Otavan kylälle viimeisten 86 vuoden aikana. Olisi erittäin toivottavaa, että tunnelmallista ja akustisesti erinomaista kirkkosalia varattaisiin kesäisin paljon useammin erilaisiin perhetilaisuuksiin kuten vihkiäisiin ja kastejuhlaan. Juhlavieraiden kestitys onnistuu erinomaisesti viereisessä seurakuntatalossa. Kyläkirkon talvikäyttö ei puuttuvan lämmityksen takia ole mahdollista.

Kirkon edustajat keskustelussa Otava-Seuran hallituksen jäsenten kanssa.

Kirkon edustajat keskustelussa Otava-Seuran hallituksen jäsenten kanssa. Vas. oikealle: Risto Luukkonen, Juhani Manninen, piispa Seppo Häkkinen, tuomiorovasti Juha Palm, Raija Hänninen.

Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin piispa Seppo Häkkinen paljasti kyläkirkon esittelytaulun.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan tuomiorovasti Juha Palm pitämässä puhetta kirkon edustalla.

Taulun kuvat (vas. oikealle): Kirkko rakenteilla, Raimo Virtasen kuva-arkisto, kyläkuvaaja Nestori Kurvinen. Konfirmaatio, kuvaaja Osmo Ulpovaara. Ilmakuva, Raimo Virtasen arkisto, kuvaaja Keijo Kääriäinen.