Otavan joulumarkkinoille yksissä tuumin

Otavan joulumarkkinoiden järjestäjäkysymys ratkaistiin yhdistysten yhteiskokouksessa, joka pidettiin palokunnantalolla 23.10. 2018. Illan kulkua johdatteli Otava-Seuran puheenjohtaja Juhani Manninen. Paikalla oli kahdeksan eri yhdistyksen edustajia sekä muutama yksityishenkilö. Keskustelua ongelmatilanteeseen johtaneista syistä käytiin vilkkaasti, mutta sopuisasti. Todettiin, että tiedottamista yhdistysten kesken olisi parannettava tietokatkojen ja sekaannusten välttämiseksi.

Joulumarkkinoiden ehdotettua pitopaikkaa eli Koulutilan valkoista taloa pidettiin sopivana ainakin täksi jouluksi. Alakerran salitilat on kaupungin oppilaitoskiinteistöltä vuokrannut kokeilumielessä kuukaudeksi koulutilalla asuva Seija Lipsanen, joka yhdessä Sari Kiiliäisen kanssa aikoo käyttää tiloja joulukuun aikana myös muihin jouluisiin toimintoihin kuten joulukahvioon ja askartelukursseihin. Jos kokeilu onnistuu, tilat ovat vuokrattavissa myöhemminkin esim. näyttelyihin, konsertteihin ja perhejuhliin. Pyrkimyksenä on Koulutilan alueen säilyttäminen elävänä.
Vaikka yhdistysperinne tänä vuonna hetkeksi katkeaa eli järjestäjänä toimii yksityinen taho, päättivät otavalaiset yhdistykset osallistua tuotteillaan myyjäisiin entiseen tapaan. Myyntipöytiä voi nyt varata
(seija.k.lipsanen@gmail.com, 0405477115). Sisätilojen myyntipaikat ovat pian loppumassa, mutta etusijalla ovat edelleen otavalaiset yhdistykset ja yksityiset. Myyjäisten jälkipuinnissa pohditaan myöhemmin tammikuussa 2019, miten, missä ja kenen vastuulla vuoden 2019 joulumarkkinat järjestetään.
Kun kerran yhteen oli tultu, käsiteltiin myös muutamia muita Otavan ongelmia kuten sitä, miten uudet asukkaat saataisiin tulemaan mukaan yhdistystoimintaan sekä nuorison kokoontumistilan vajavaisuutta kirjaston yhteydessä. Nuorille varatussa nurkkauksessa on vain pari pöytää ja istuinryhmä, pelata voi vain pöytä- ja korttipelejä ja silloinkin meluamatta, jos muualla kirjastossa on asiakkaita. Kirjaston ja nuorisotoimen yhdistäminen kuten se Otavassa on tehty on uudenlainen kokeilu. Vastaavanlainen, mutta onnistuneempi yhdistelmä on käytössä Pieksämäellä, mutta siellä on kummallakin käyttäjäryhmällä isommat, pleksilasiseinällä erotetut tilat. Otavan lukuisten nuorten tarpeiden huomiotta jättäminen herättää turhaa aggressiivisuutta, minkä nuoret itse vahvistavat.
Otava-Seuran puheenjohtaja Juhani Manninen kertoi kuntolaitteiden tulevasta hankinnasta ns. pururadan varrelle. Hanke toteutunee vasta ensi vuonna, mutta tänä vuonna on kuitenkin tarkoitus valmistella laitteiden tarvitsemia sijoituspaikkoja. Manninen mainitsi myös, että kaupunginhallituksen tutustuminen Otavaan on edelleen työlistalla ja toteutuu.
Mikkelin pitäjän aluejohtokunnan Otavan edustaja Ritva Keituri halusi tietää, mitä kohteita otavalaisilla olisi ensi vuodeksi kaupungin myöntämälle tuelle. Ehdotettiin mm. roskiksia, kuntoportaita, lisäkonttia muovinkeräykseen ja nuorisokonttia. Ritva ottaa lisäehdotuksia mielellään vastaan
(ritva.keituri@gmail.com, 050 5390026).