Muisteltiin sotamenneisyyttä

Amanuenssi Jenni Korhonen ja Otava-Seuran puheenjohtaja Juhani Manninen

 

Otavan opistolla lauantaina 8.9. 2018 järjestettyyn esitelmätilaisuuteen vuoden 1918 tapahtumista Mikkelin seudulla oli saapunut satapäinen joukko kiinnostuneita kuulijoita. Amanuenssi ja historioitsija Jenni Korhonen valaisi ensin esitelmässään sisällissodan taustoja kuten poliittista tilannetta, luokkaeroja, työttömyyttä ja elintarvikkeiden puutetta, kun viljaa ei enää itsenäistymisen jälkeen saatu Venäjältä. Tilanne oli sama koko Suomessa, mutta yllättäen lähti kipinä sisällissodan syntyyn Mikkelistä, kun paikallinen punakaarti alkoi hankkia aseita Viipurista.
Sisällissota kesti neljä kuukautta. Taisteluihin osallistui 200 000 henkeä, joista kuoli sodassa tai sen jälkeen 36 000. Näistä 9000 kuoli sotatoimissa, 11 000 ammuttiin taistelujen ulkopuolella, 12 000 kuoli vankileireillä, 3000 sai surmanssa muulla tavoin tai katosi. Nykyisen Mikkelin alueelta kuoli sodan aikana n. 180 henkeä (luvut Jenni Korhosen esitelmästä).
Mikkelissä ei sisällissodan aikana kuitenkaan käyty taisteluja; sotarintama oli lähimmillään Mäntyharjulla. 500 suojeluskuntalaista oli kuitenkin sijoitettu Otavaankin koulutilalle, opistolle ja Liukkolan koululle.

Otavassa maaliskuussa 1918 teloitettuja kymmentä miestä syytettiin mm. punakaartiin kuulumisesta, kutsuntoihin kieltäytymisestä ja toisten yllyttämisestä siihen sekä aseen hallussa pidosta – oikeastaan teoista, joista ei olisi kuulunut saada kuolemantuomiota. Kutsunnasta kieltäytyneiden määrä oli Etelä-Savossa prosentuaalisesti Suomen suurin (38 %). Yksittäisten Otavassa surmattujen taustatietoja on esillä Mikkelin Suur-Savon museon ajankohtaisessa näyttelyssä
Puulan jäälle teloitetut miehet haudattiin läheiseen Sotsaareen, ja Työväenyhdistys pystytti haudalle muistokiven, jota ympäröivän aitauksen Otava-Seura uusi tänä syksynä.
Vanhaa Mikkeliä esittelevät valokuvat elävöittivät mielenkiintoista esitelmää. Lopuksi sai yleisö esittää kysymyksiään ja kommenttejaan, jotka täydensivät kuultua.

Otavan opiston juhlasaliin oli saapunut runsas joukko kuulijoita.