Luomua ja läheltä!

15.09.2016 12:14

Luomu ja lähiruoka on tämän päivän trendi. Otavalaiset ovat kerrankin  eturintamassa nyt kun Koulutilalta saa ostaa raakamaitoa ja Otava Food Factorysta muita paikalla valmistettuja maalaisherkkuja.

Koulutilan nautakarjan elämää voi maitoreissulla käydessään seurata toimiston „komentosillalta“ lasiseinän läpi. Navetaksi tuota avaraa hallia tuskin voi enää kutsua, Toisella puoliskolla käyskentelevät maitolehmät irrallaan ja keskenään vapaasti seurustellen, syövät kun nälättää, stressistä tai aggressioista ei tietoakaan. Toiselle sivustalle erotetut kirjavat hiehot seuraavat aikuisten rouvien touhuja, ja omissa karsinoissaan koikkelehtii vielä muutama vasikkakin.

Lehmä toisensa jälkeen erkanee joukosta ja lähtee omatoimisesti ensin utarepesulle ja siitä eteenpäin automaatin lypsettäväksi. Jokaisella on omat koodiläpykkänsä niin että tietokone tunnistaa, paljonko Mansikki tai Mustikki on kulloinkin suvainnut luovuttaa. Lypsyautomaatista maito siirtyy letkuja ja putkia myöten säiliöihin kylmennettäväksi neljään asteeseen. Jos maito kuljetettaisiin meijeriin, se pastöroitaisiin siellä kuumentamalla n. 74-asteiseksi, homogenisoitaisiin isoimpien rasvahiukkasten pilkkomiseksi, separoitaisiin keskipakoisvoimalla ja vakioitaisiin rasvapitoisuuden säätelemiseksi. Tässä käsittelyssä osa maidon kalsiumista, fosforista, tiaminista, B-12- ja  C-vitamiinista häviää. Raakamaidossa kaikki on tallella. Anu ja Heikki Hämäläisen kaupungilta vuokraamien maidontuotantotilojen huippuunsa kehitetty laitteisto ja jatkuva tarkkailu takaavat, että maito on moitteetonta. Oma perheeni käytti raakamaitoa ilman negatiivisia vaikutuksia ruokajuomana vuosikaudet, milloin raakamaitoa oli saatavilla kulloisellakin asuinpaikkakunnalla. Ja tietysti aikoinaan kotona maalaistalossa maitoa juotiin sellaisenaan ja terveitä oltiin, vaikka lantanavetan hygienia oli alkeellista.

Koulutilalla ei entisajan navetasta ei ole jäljellä edes hajua. Lehmät ovat päästä hännänhuippuun moitteettoman puhtaita, ja hallin lattiaa peittää paksu sahajauhokerros, jossa ei näy minkäänlaisia jätöksiä. Pitääpä seuraavalla ostoskerralla kysyä, onko lehmät opetettu käymään lypsyautomaatin lisäksi myös vessassa. Sillä jatkosta on jo päätetty:  raakamaitoa aletaan myydä Koulutilan navetassa joka lauantai klo 11-13.
Maidonostosta voi siirtyä vaivattomasti kadun yli rannan puolelle Ilkka ja Vilma Arvolan Food Factory-puotiin. Maistuvaa maalaisleipää juureen tehtynä, kylmäsavustettua lohta tai haukea, monen sortin makkaroita ja muita valmiita lihatuotteita (ei tuorelihaa), pastakastikkeita, juustoja...jotakin varmasti tulee sujautettua ostoskassiin. Tai kokeiltua päivän ruoka-annosta kuten härkäribsejä. Kaikki, niin kala-, liha kuin vihannesruoatkin, tehdään liikkeen takaosan tuotantotiloissa ja lähiseudun luottotuottajien aineksista.
Otavassa ei ole vain puhdasta luontoa, vaan myös luomua!