Kaikki kirjastomme puolesta!

Säästöleikkaukset uhkaavat kansalaisten monia palveluja. Pieniä lähikirjastoja kuten Otavan kirjastoa on kaupungin säästöneuvotteluissa uhattu joko sulkea tai muuttaa itsepalvelukirjastoksi.  Tämä toisi tosin palkkasäästöä n. 15 000 euroa, mutta systeemin asentaminen kaikkine laitteineen maksaisi 90 000 euroa eli säästöistä ei voisi puhua vielä moneen vuoteen. Huomioon ei ole vielä otettu sitäkään, että tietokoneohjattu lainaustoiminta vaatii kallista huoltoa ja ohjelmavikojen korjausta – jokainen tietokoneiden kanssa työskentelevä tietää tämän omasta karvaasta kokemuksesta.  

Toimiva kirjasto on otavalaisille tärkeä. Kirjastopalvelujen säilyttämiseksi ennallaan on kuluneen kesän aikana kerätty allekirjoituksia adressiin, joka luovutetaan 22.9. 2014 Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtajalle Seija Kuikalle. Adressiin, joka on ollut allekirjoitettavana Lähipalvelukeskuksessa, liikkeissä, koulussa ja päiväkodissa, on kerääntynyt puolisen tuhatta nimeä. Tarkka luku selviää, kun nimilistat käydään läpi ennen luovutusta.

 

Otavalaisille tuttu: kirjastonhoitaja Merja Matilainen

Otavan kirjastoa on jo kymmenen vuoden ajan hoitanut Merja Matilainen. Hänen aloitteestaan on kirjastossa järjestetty niin monenlaisia taide- ja askartelunäyttelyitä, esitelmiä, konsertteja ja muita tapahtumia, että kirjastosta on kehittynyt Otavalle pienimuotoinen kulttuuritalo. Kirjaston naapurista Otavan koulusta tullaan lainaamaan luokittain ja isommat oppilaat yksitellen. Ikimuistoisiksi jäävät Merjan koululaisille järjestämät kirjastoyöt, jonne tullaan makuupussien ja eväiden kanssa lukemaan ja seikkailemaan.

 

Otavalaisille tuttu: kirjastonhoitaja Merja Matilainen

Minkä ikäisiä ovat nuorimmat kirjaston käyttäjät?

Merja: 

„Nuorimmat kirjastonkäyttäjät tulevat äitiensä kanssa ja ovat vasta imeväisikäisiä eli  3-4- kuukautta vanhoja. Lukeminen ei vielä suju, mutta meillä on vahvatekoisia selailukirjoja, joita vauvat innokkaasti nuoleskelevat, ja koska ne ovat  muovilla suojattuja, ne on helppo jälkeenpäin puhdistaa. Siitä se lukemisharrastus alkaa.

 

Entä vanhimmat?

„Vanhin itselainaaja taitaa olla 88-vuotias, mutta usein tietysti avustajat käyvät hakemassa lukemista sellaisille, jotka eivät itse enää pääse liikkeelle eli en pysty sanomaan, miten paljon vanhuksia käyttää tällä tavoin kirjastopalveluitamme.“

 

Pidätkö työstäsi täällä Otavassa?

„Totta kai! En minä muuten ajaisi päivittäin ja joka kelillä 120 kilometriä työni takia. Asun nimittäin Kangasniemellä asti, jonne muutin Mikkelistä vanhemmilta perimääni taloon.Olen työni kautta oppinut tuntemaan ihania otavalaisia ja solminut monia ystävyyssuhteita kaikenikäisiin kirjastonkäyttäjiin. Monet koululaisetkin muistan nimeltä.  

 

 

 

Pessi ja Juuso ovat tottuneita kirjastonkäyttäjiä. Tällä kertaa vain pelataan.