Herkullista kylähistoriaa: Ulkomailla Otavassa

04.12.2014 12:52

Otavan kylän 2006 painettua perinnekirjaa lukiessa täytyy yhä uudelleen ihmetellä, miten värikästä ja monikuvioista kylän elämä oli 1900-luvulla. Oli sahan patruunoita, kartanoiden herrasväkeä ja palvelusväkeä, oli kyläpuoteja joka tien mutkassa. Höyryveturit vislasivat ei vain ohikolkuttaessaan, vaan jopa pysähtyivät Otavassa, jossa matkustavaisia riitti asemantäysi. Maallisesta järjestyksessä huolehti nimismies, taivaallisesta kirkkoherra, epäjärjestyksestä puolestaan kieltolain aikana viinatrokarit, viihdepuolesta Kino-talo ja Päivärannan tanssilava. Yhdistyselämä oli vilkasta, ja kyläläisten keskeiset suhteet muutenkin paljon läheisemmät kuin nykyisin, jolloin tuskin edes naapuria tervehditään.

”Ulkomailla Otavassa” on aarrearkku jokaiselle oman kylän menneisyydestä kiinnostuneelle. Se antaa pohdittavaa (joululahjaidea!) myös uusille otavalaisille: miten nykytilanteeseen on päädytty.

”Ulkomailla Otavassa. Perinnekirja”. Otava-Seura ry. 2006. 196 s., kuvitettu. Työryhmä Pentti Aulaskoski, Olli Heima, Raija Hänninen, Hannu Karttunen, Raimo Lepistö, Seppo Luhtala, Elina Raittila, Pentti Raittila, Sirkku Ukkonen, Ari Valjakka, Tuula Virtanen, Raimo Virtanen. Rajoitettua painosta on vielä myytävänä Lähipalvelukeskuksessa. Hinta: 30 euroa.